LEXIKON

Gari - Manióka

A legnagyobb maniókatermelő országok Nigéria, Brazília, Thaiföld és Kongó: ezen országok a világtermelés közel felét adják. A legnagyobb termésátlagot Indiában érik el. A manióka legnagyobb részét saját fogyasztásra használják fel, exportra csak néhány ország termel: Thaiföld a világ összes exportált maniókájának 88%-át állítja elő. A legfőbb importőrök Kína, Hollandia, Spanyolország és Belgium.

A manióka gyökérgumóját élelmiszeripari alapanyagként (maniókaliszt gyártásához) használják (gari).  Gluténmentes!

Afrikában levelét is előszeretettel fogyasztják, mivel az is jelentős fehérjeforrás: szárazanyag-tartalmának mintegy 18–22%-a fehérje.

A manióka gyökérgumójának 100 grammja 132–160 kcal energiatartalmú, szárazanyag-tartalmának legnagyobb része szénhidrát. Sokféle vitamint tartalmaz, de például D- vagy B12-vitamintartalma elhanyagolható. Nincs benne koffein és koleszterin sem. Mivel azonban bizonyos körülmények között olyan enzimek lépnek működésbe, amelyek a növény glükozidtartalmából erősen mérgező hidrogén-cianidot állítanak elő (főként a keserű maniókaváltozat), mindenképpen célszerű fogyasztás előtt a gumókat feldolgozni valahogy: vagy mosással-préseléssel lecsökkenteni a glükozidtartalmat, vagy hőkezeléssel eltávolítani belőle az enzimeket.

Az általunk forgalmazott termékek biztonságosak!

forrás: Iwata Kenichi, wikipedia

-->