LEXIKON

Goji

A goji berry hazánkban is ismert, de a köznapibb ördögcérna (Lycium barbarum) néven. Mindenki találkozhatott már vele támfalakon, védősövényeken tenyészik nem túl mutatós évelő cserjeként. Ázsiából mint dísznövény került Európába, és igénytelenségének köszönhetően gyorsan meghonosodott. 2-3 méter magas, elhajló ágrendszerű, lombhullató cserje, termése hosszúkás, skarlátvörös, sokmagú bogyó.

Hatóanyagai - a rokonságába tartozó burgonyafélékhez hasonlóan - a növény minden részében kis mennyiségben megtalálhatók: hioszciamint és más atropin alkaloidot, vagyis hallucinogén anyagot tartalmaz, ezért hazánkban, mint mérgező növényt tartjuk nyilván.

A mérgezés tünetei: pupillatágulat, nyálkahártya kiszáradás, szapora szívműködés, izgatottság, ritkábban légzésbénulásos halál.
Héthelyi Éva okl. vegyészmérnök a Szent István Egyetem, Kertészettudományi Kar Gyógy- és Aromanövények Tanszék tanácsadója szerint "a kínai orvoslás eltér az európai módszerektől és gyógyítástól. Azaz nem biztos, hogy az a kínai szokás, hogy mérgező és erős hatású szert is bekombinálva először a kezelésbe, majd fokozatosan kiváltva azt más, kevésbé toxikus hatóanyaggal, nekünk is alkalmas gyógyítási módszer lesz."

A tibetiek pl. azt állítják a gojiról, hogy:
• jó hatással van a szemre
• táplálja a vesét és májat
• lassítja a természetes öregedés folyamatát
• erősíti a szervezet immunvédelmét
• csökkenti a szabad gyökök okozta veszélyt
• pozitívan hat az egészséges koleszterinekre
• segít a testsúly megtartásában, illetve kontrollálásában
• lassítja az őszülést és hajhullást
• pozitív hatással van a vérnyomásra, a vércukorszintre, az agyra és a véredényekre
A goji-bogyó -vagy más nevén kínai farkasbogyó (chinese wolfberry)


íze számomra a mazsolát és a szárított papayát idézi egy kissé, bár inkább édes, és csak nyomokban érezhető egy kis savanykás aromája. A bogyókból préselt léhez csak igen magas áron lehet hozzájutni, így pl. egy 750 ml-es üvegért akár 25-30 eurót is elkérhetnek. Viszont, ha összehasonlítom némelyik kombinált vitaminkészítménnyel - mellesleg ezek hatékonyságával kapcsolatban régóta szkeptikus vagyok - már nem is drága. Extra tulajdonságokban bővelkedő táplálék-kiegészítő, sűrűn telítve minden elképzelhető jóval, és hasznossal. Kínában állítólag szerves része a konyhakultúrának, bár eddig még nem találkoztam receptekkel, azon kívül, hogy müzlibe és salátába keverve ajánlják a bioboltokban, ezekbe viszont valóban kiváló!

www.edenkert.hu

fotók: paulowniatrees.eu, www.pingminghealth.com, www.bbcgoodfood.com

-->