LEXIKON

Stevia - jázminpakóca

A Stevia az őszirózsafélék családjába tartozó, kb. 240-260 fajt számláló növénynemzetség.

Az Észak-Amerika nyugati felén és Dél-Amerikában őshonos fajok lágy szárú vagy fás szárú, cserje termetű növények.

A jázminpakóca (S. rebaudiana) nevű faj leveleit édesítésre használják, mivel a benne található szteviol glikozid a cukornál 300-szor édesebb ízű.

Paraguay-ban és Brazília déli részén őshonos növény, édes ízéért felelős hatóanyaga a ma ismert legerősebb édesítőszer. A dél-amerikai őslakosok által Khaa Jee (Édes levél)-nek nevezett növény a köztudatba Stevia (Stevia Rebaudiana Bertoni) néven vonult be.

A paraguay-i Guarani indiánok az őserdőben gyűjtött növényt évszázadok óta használták édesítésre, étvágycsillapításra, bőrbetegségek (dermatitis, eczema, seborrhoea) ellen illetve vágási sebek gyógyítására, de előszeretettel rágták a levelét pusztán édes íze miatt is.

A Stevia előnyei - élettani hatásai

A Stevia egy csodálatos növény, amelyet évszázadok óta használnak édesítésre és gyógyításra. A Stevia, mint étrendkiegészítő serkenti a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését, szabályozza szervezetünk vércukorszintjét. Rendszeresen fogyasztva sokkal ritkábban tapasztalunk fáradékonyságot (a jól ismert délutáni hullámvölgyet, amikor sokan egy-egy sütemény, csokoládé vagy édesség után nyúlnak). Egyéb hatásai között emlegetik a szellemi frissességet, a jobb emésztést, a nyugodtabb alvást, a fekélyek és horzsolások gyorsabb gyógyulását, sőt a vérnyomás ingadozások enyhülését is.

Figyelemre méltó a Stevia növény határozott gyulladásgátló, baktérium- és gombaölő tulajdonsága, amely remekül alkalmassá teszi különböző bőrproblémák, kelések, acne, kivörösödések és lábgomba kezelésére is. A növény intenzív édes ízét fõleg a leveleinek akár 13 %-át is kitevő stevioside adja, ami egy szénhidrát alapú glycoside. Ezt először 1931-ben, francia tudósoknak sikerült a növény leveleiből kivonniuk. A Stevia édes ízéhez további glycoside-ok is hozzájárulnak, úgymint steviolbioside (nyom), rebaudioside A (2-4%), B (nyom), C (1-2%), D (nyom), E (nyom) és dulcoside A (0.5-1%). Ezen kívül vitamin- (C, A) és ásványianyag (cink, rutin, magnézium, foszfor, vas stb.) tartalma sem elhanyagolható.

Cukorbetegség

Évszázadok óta ismert, hogy a Stevia jótékonyan befolyásolja a hasnyálmirigy működését, ezért a cukorbetegek régóta használják mint édesítőszert. Tudományos kutatások azt is kimutatták, hogy a Stevia rendszeresen fogyasztva képes a vércukorszintet szabályozni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy helyettesítheti a hagyományos kezeléseket, de amellett alkalmazva sokat segít a cukorbetegség kontrollálásában! Fogyókúrázók számára is kiváló segítség a felesleges kilók leadásához, mivel a fő steviol glycoside-ok különösebb lebontás nélkül emésztődnek, így kalória értékük elenyésző!

Magas vérnyomás

Más kutatások kimutatták, hogy a Stevia csökkenti a magas vérnyomást, miközben a normális vérnyomást változatlanul hagyja, tehát egészséges embereknél nem okoz vérnyomáscsökkenést.

Fog- és ínyápolás

Antibakteriális hatása és kedvező ásványianyag tartalma miatt kiválóan alkalmas a fogszuvasodás és egyéb szájbetegségek megelőzésére, gyógyítására. Előnyös tulajdonságai miatt számos országban fogkrémet és szájöblítőszert is készítenek a felhasználásával, amelyeket sikeresen használnak ínybetegségek és fogfájás kezelésére.

Emésztés

A Stevia javítja az emésztést és a bélműködést, megnyugtatja a túlterhelt gyomrot, így segíthet kisebb rosszullétek elmúlasztásában. Erős gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmazható Candida kezelésére is. A legjobb hatást tea vagy valamilyen egyéb folyadék formában fogyasztva érhetjük el.

Bőrápolás

stevia_borapolas-200x.jpgMind külsőleg, mind pedig belsőleg alkalmazva alkalmas különböző bőrbetegségek (acne, dermatitis, eczema, seborrhoea stb.) gyógyítására. Megvéd a bőr korai öregedése ellen, azt fiatalossá és rugalmassá varázsolja. Kisebb sebek, horzsolások kezelésére néhány csepp Stevia oldatot csepegtethetünk a sérült bőrfelületre, így a fájdalom gyorsan megszűnik és a seb is sokkal hamarabb fog meggyógyulni.

Fogyás, súlycsökkenés

Amellet, hogy gyakorlatilag nulla kalóriát tartalmaz, képes csökkenteni az édességek és a zsíros ételek utáni vágyat is! Kutatások kimutatták, hogy az éhségérzetet is jelentősen csökkenti, édesszájúak korlátlanul fogyaszthatják anélkül, hogy fölös kilók lerakódásától kellene tartaniuk. 20 perccel étkezések előtt fogyasztva pedig sokkal hamarabb fogunk telítettséget érezni.

Forrás: www.antalvali.com/a_stevia_sztivia

Foto: hidroponia.mx, www.innatia.com

-->