RECEPTEK

RECEPTEK

Csirke jünnani párolóedényben

A jünnani párolóedény egy 20 cm átmérőjű és 10 cm magas hőálló agyagtál, amelynek közepén egy kicsi, kúp alakú kémény magasodik. A szorosan lezárt fedelű agyagedényt forró vízbe helyezik, így a gőz a kéményen keresztül felszáll és az edényben keringve megfőzi az ételt. Az így főzött csirke porhanyós és zamatos, a leves pedig tiszta és ízletes. Némelyik kínai üzlet tart ilyen edényt, de jobb híján forralóval egybeépített edényt is használhatunk.

Három másik fogás mellett 6 személyre elegendő

Hozzávalók 6 főre

  • 12 db közepes nagyságú szárított kínai gomba, vízben áztatva
  • 22 dkg kiváló minőségű zsírtalanított sonka
  • 1 nagy vagy két kisebb konyhakész csirke (1,4-1,5 kg)
  • 1 – 1 ¼ teáskanál só
  • 4-6 fordulat fehér bors a borsdarálóból
  • 2 vastag szelet friss, hámozott gyömbér
  • 2 újhagyma, négyfelé vágva
  • 1 evőkanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry
  • híg szójamártás

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. A gombát csepegtessük le, nyomkodjuk ki, de hagyjuk nedvesen. Az áztató vizet tegyük félre.
2. Vágjuk fel a sonkát nagyobb kockákra.
3. A konyhai bárddal vagy ollóval daraboljuk fel a csirkét. Vágjuk le a szárnyakat, az alsó és felső combokat, majd válasszuk el a mellet a hátától. Vágjuk le és dobjuk ki a szárnyvégeket, majd mindkét szárnyat vágjuk el az illeszkedésnél. Az alsó és felső combokat vágjuk el keresztben. A mellet vágjuk hosszába félbe, majd mindkét felet vágjuk keresztben 3-4 darabra. A hátat ne használjuk fel; tegyük félre a leveshez.
4. Egy nagy serpenyőt töltsünk meg vízzel, forraljuk fel, és tegyük bele a csirke darabokat. Amikor a víz újra forrni kezd, nagy lángon főzzük 2 percig, amíg a hab fel nem jön a tetejére. Szűrjük le, majd öblítsük le a csirkét, hogy ne maradjon rajta hab.
5. A párolóedény aljára tegyük a gombát, a sonkát és a csirkedarabokat. Adjuk hozzá a sót, a borsot, a gyömbért, az újhagymát és a bort vagy a sherryt. Önt-sünk rá annyi vizet (a gomba áztatólevét is beleértve), hogy a kémény tetejétől számítva 2,5 cm-ig érjen. Takarjuk le a fedővel.
6. A párolóedényt helyezzük egy kis serpenyőre, amelyben forrásban lévő víz van. Állítsuk közepes hőmérsékletre.  Vigyázzunk, hogy a víz szintje és a gőzölőedény alja között maradjon egy kis hézag. 60-75 percig főzzük, közben egyszer se nyúljunk hozzá. Időről időre pótoljuk a vizet a serpenyőben, ha kell, ehhez le is vehetjük a gőzölőedényt.
7. Vegyük le a tűzhelyről. A felesleges zsiradékot, ha van, kanalazzuk le a felszínről.
8. Tegyük a párolóedényt az asztalra, és onnan tálaljunk. Kinálhatunk a csirkéhez szójamártást is mártogatni.

A videón egy hasonló receptet találsz!

A kiválasztott termék a kosárba került!