RECEPTEK

RECEPTEK

Fecskefészekleves

A cápauszonyleveshez hasonlóan a fecskefészekleves is a kínai konyha csúcsát jelenti, bár a nyugatiakat gyakran riasztja maga a név és az a tény, hogy a fecske nyálából készül. Önmagában a fecskefészek teljesen ízetlen, és inkább állaga, mint íze miatt van szükség a levesben. Éppen ezért elképzelhetetlen az ízdús finom alaplé nélkül, mint ahogy a bársonyos csirkére is szükségünk van hozzá. Mégis: e leves egyedülálló minőségét lehetetlen lenne előállítani – csupán az alaplére vagy a bársonyos csirkére hagyatkozva – fecskefészek nélkül.

Hozzávalók 10 főre

  • 10 dkg fecskefészek (tisztán mérve)
  • 4 vastagabb szelet friss, hámozott gyömbérgumó
  • 2 db nagy újhagyma
  • 1,1-1,4 l alaplé vagy csontlé
  • 2 evőkanál kukoricaliszt, 2 evőkanál vízben oldva
  • só, ízlés szerint
  • ½-1 adagnyi bársonyos csirke (lásd recepteknél)
  • 25 g kiváló minőségű sonka, lehetőleg csinhuai, yorki vagy virginiai, finomra vágva

Az elkészítéshez szükséges eszközök

1. Áztassuk be néhány órára vagy egy éjszakán át 1,4 liter langyos vízbe a fecskefészket. Finom szitán szűrjük le. Súlya így kb. négyszeresére nő.
2. Csipesszel távolítsuk el a tollakat vagy az esetleges szennyeződéseket. A fecskefészek minőségétől függően ez sok időt vehet igénybe. Hideg vízben két – háromszor öblítsük át, majd szitán csepegtessük le.
3. Tegyük egy serpenyőbe, adjuk hozzá a gyömbért, az újhagymát és kb. 1,4 liter forró vizet. Forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük 10 percig. Vegyük ki, dobjuk el a gyömbért és az újhagymát. Csepegtessük le, de ne szárítsuk meg. (A leves elkészítése előtt a fecskefészket letakarva akár két – három napig is eltarthatjuk a hűtőben).
4. Tegyük a fecskefészket az alaplével egy nagy serpenyőbe, és lassan, gyenge tűzön melegítsük fel. Keverjük bele a vízben oldott kukoricalisztet, amíg a leves be nem sűrűsödik. Ha szükséges, ízlés szerint sózzuk.
5. Kb. két merőkanálnyi forró levest keverjünk a bársonyos csirkéhez, hogy felhígítsuk a pürét. Lassan csorgassuk bele a forró levesbe, s közben kevergessük, hogy sima legyen. Lassú tűzön főzzük, amíg a csirke át nem fő.
6. Merjük át egy előmelegített levesestálba. Az apróra vágott sonkát szórjuk középen a tetejére. Forrón tálaljuk.
Megjegyzés: a maradékot le lehet fagyasztani.

A kiválasztott termék a kosárba került!