Banasura bors

Banasura pepper

Ár:
1.100Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 55 000 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

A minőségi Karimunda és Panniyur borsfajtákból nemesített fekete bors (Piper nigrum), a borsfélék (Piperaceae) családjából, más néven Banasura hegyvidéki bors.

A dél-indiai Kerala állam Wayanad tartományában termesztik, a Banasura Sagar agyag-gát környékén.

Maga a kúszónövény, amelynek termése a Banasura, teljesen különböző a többitől, kb. 12 méter magasra nő, az átlagos bors 3-4 méteréhez képest. Betakarítása nehéz, rizikós. Későn szüretelik, a szemeket csak érés után szedik le, emiatt lényegesen intenzívebb az aromája, mint a normál fekete borsoké, és a borsszemek is nagyobbak.

Ízvilága a tigris borséra hasonlít, de annál intenzívebb, komplexebb, több ízárnyalattal: kerek gyümölcsös tónusok elegyednek egy enyhe kesernyésséggel és mentás árnyalatokkal. Meleg, közepesen csípős. Illatában felfedezhető a fekete tea-, bőrgyárak- és gyógynövénypárnák kipárolgása.

 

Felhasználás

Bármilyen ételhez használhatjuk, amelyet fekete borssal fűszereznénk, de érdemes inkább olyan ételekkel kombinálni ezt a bors-ínyencséget, ahol ez a komplex fekete bors ízvilág ragyoghat.

Kitűnő steakhez, vörös húsokhoz, burger húspogácsához, grillezett szárnyashoz, hal / tenger gyümölcsei bedörzsölésére, ragukhoz, tésztákhoz.

Fűszerezzük Banasurával egzotikus salátáink öntetét (mangós/gránátalmás/kecskesajtos), otthon készített chutney-nkat; készítsünk házi fűszerkeveréket, Banasurával, sóval, zöld fűszernövényekkel, akár mediterrán stílusban, kakukkfűvel, oregánóval.

Ha komplex, telt csípősséget szeretnénk kihozni a fekete borsból, társítsuk csilipaprikával, mustárral, szecsuáni borssal vagy gyömbérrel.

Egész fekete borsot akkor tegyünk az ételbe, ha azt sokáig kell főzni, vagy sokáig állhat, és van idő arra, hogy íze, aromája átjárja az ételt.

Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, vásároljunk egész borsot, csak közvetlenül a felhasználás előtt daráljuk/törjük, és csak a főzés végén adjuk az ételhez, mielőtt levennénk a tűzről. Az előre őrölt fekete bors csak a csípősséget fokozza.

Az összetevőkről

 

Összetétel

fekete bors (Piper nigrum)

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket és szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: India

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!