Fekete bors durvára törve

Coarse crushed black pepper

Ár:
580Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 50 g
Bruttó egységár: 11 600 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Vietnámból származó durvára tört fekete bors (Piper nigrum), egy - a borsfélék (Piperaceae) családjához tartozó - kúszónövény csonthéjas termése.

A fekete, zöld, piros és fehér bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük, és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is.

A fekete borsot éretlenül-zölden szedik le, majd forrásban levő vízben röviden, kb. 10 percig főzik, aztán szárítják (miközben fermentálódik). Sötétbarna/fekete színét és ráncos külső rétegét részben a főzésnek, részben pedig a szárításnak köszönheti.

Piperint tartalmaz, innen a felmelegítő és csípős jellege. A fekete bors gazdag illóolajban és gyantaanyagokban, ezért egy nagyon komplex aroma profil jellemzi: fás, fenyős, földes elemek keverednek virágos, gyümölcsös, citrusos ízekkel és egy nagyon enyhe kesernyésséggel.

A vietnámi fekete bors nem annyira erős, mint általában a fekete borsok, csípőssége és forrósága kerek, és inkább az orr tájékán érezhető.

 

Felhasználás

Nagyon széleskörűen használható: pácok; mártások; szószok; saláták; savanyúságok pácleve; párolt, főtt, sült, grillezett zöldségek/húsok/halak, levesek stb. fűszerezésére. Különösen jó steak bedörzsölésére, más fűszerekkel kombinálva, de alap- és fő fűszerként meghagyva a fekete borsot.

Illik gyümölcsös ételekhez, friss gyümölcsökhöz (pl. barack, ananász, dinnye, eper, citrom) is, jó édességek (pl. vaníliás tejsodó, csokoládés desszertek) ízesítésére.

Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, a főzés végén adjuk az ételhez, mielőtt levennénk a tűzről. Az előre őrölt fekete bors csak a csípősséget fokozza.

 

Más fűszerekkel való társítás

KHa komplex, telt csípősséget szeretnénk kihozni a fekete borsból, társítsuk csilipaprikával, mustármaggal szecsuáni borssal vagy gyömbérrel. Ha a fás, fenyőízű árnyalatokat akarjuk hangsúlyozni, kombináljuk babérlevéllel, fekete kardamommal és szerecsendióval. Ha citrusosságát szeretnénk kiemelni, használjuk kardamom, kurkuma vagy koriander mellett.

Az összetevőkről

 

Összetétel

fekete bors (Piper nigrum)

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, szóját, gluténtartalmú gabonaféléket is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, tároljuk sötét színű tárolóban, légmentesen lezárva.

Származási ország: Vietnám

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!