Fekete bors őrlőben -kotányi

Black pepper in peppermill -kotányi

Ár:
960Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 36 g
Bruttó egységár: 26 667 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Egész fekete bors (Piper nigrum), a borsfélék (Piperaceae) családjához tartozó kúszónövény csonthéjas termése.

A fekete-, zöld-, piros- és fehér bors ugyanazon a növényen terem. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük, és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is.

A fekete borsot éretlenül-zölden szedik le, majd forrásban levő vízben röviden, kb. 10 percig főzik, aztán szárítják (miközben fermentálódik). Sötétbarna/fekete színét és ráncos külső rétegét részben a főzésnek, részben pedig a szárításnak köszönheti.

Piperint tartalmaz, innen a felmelegítő és csípős jellege. A fekete bors gazdag illóolajban és gyantaanyagokban, ezért egy nagyon komplex aroma profil jellemzi: fás, fenyős, földes elemek keverednek virágos, gyümölcsös, citrusos ízekkel és egy nagyon enyhe kesernyésséggel.

 

Felhasználás

Nagyon széleskörűen használható: pácok; mártások; szószok; saláták; savanyúságok pácleve; párolt/főtt/sült/grillezett zöldségek, húsok, halak, levesek stb. fűszerezésére. Különösen jó steak bedörzsölésére, más fűszerekkel kombinálva, de alap- és fő fűszerként meghagyva a fekete borsot.

Illik gyümölcsös ételekhez, friss gyümölcsökhöz (pl. barack, ananász, dinnye, eper, citrom) is, jó édességek (pl. vaníliás tejsodó, csokoládés desszertek) ízesítésére.

Egész fekete borsot akkor tegyünk az ételbe, ha azt sokáig kell főzni, vagy sokáig állhat, és van idő arra, hogy íze, aromája átjárja az ételt.
Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.
Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, érdemes egész borsot vásárolni, csak közvetlenül a felhasználás előtt darálni, illetve a főzés végén hozzáadni az ételhez, mielőtt levennénk a tűzről. Az előre őrölt fekete bors csak a csípősséget fokozza.

 

Más fűszerekkel való társítás

Készítsünk saját borskeveréket, keverjük bátran különleges, ínyenc borsokkal.

Ha komplex, telt csípősséget szeretnénk kihozni a fekete borsból, társítsuk csilipaprikával, mustárral szecsuáni borssal vagy gyömbérrel. Ha a fás, fenyőízű árnyalatokat akarjuk hangsúlyozni, kombináljuk babérlevéllel, fekete kardamommal és szerecsendióval. Ha citrusosságát szeretnénk kiemelni, használjuk kardamom, kurkuma vagy koriander mellett.

 

Tárolás

Száraz helyen tartandó.

Az összetevőkről

fekete bors (Piper nigrum)

 

Allergének

A termék gluténtartalmú gabonaféléket, tojást, tejet (laktóz), zellert, szóját, mustárt és szezámmagot is felhasználó üzemben készült.

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!