Hétbors keverék öko

Seven pepper blend ecologic

Ár:
751Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 25 g
Bruttó egységár: 30 040 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Négy exkluzív minőségű valódi borsból (malabár felföldi fekete bors, malabár felföldi zöld bors, hosszú bors, kubébabors) és három álborsból (szegfűbors, rózsabors, nepáli vad szecsuáni bors) összeállított egzotikus borskeverék. Nemcsak az egyes borsok minősége teszi különlegessé a keveréket, hanem a szín-, forma- és rendkívül komplex, sokrétű ízviláguk, ezek találkozása egy teljesen újszerű kulináris élményt nyújt.

A két malabár felföldi bors (tigris bors), a fekete és a zöld, valódi borsok (Piper nigrum), ugyanannak a növénynek a termései, és Indiából, egy szigorúan védett természetvédelmi területről származnak. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük, és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is. Az indonéz hosszú bors (Piper retrofractum) közeli rokona a fekete borsnak, alakja hosszúkás, fenyőtobozszerű. A jávai kubébabors (Piper cubeba) is a fekete bors közeli rokona, külsőleg annyiban különbözik ettől, hogy kicsit nagyobb, és egy kis szár csatlakozik hozzá.

A honduraszi szegfűbors (Pimenta dioica) egy álbors, a mirtuszfélék (Myrtaceae) családjába tartozó örökzöld fa termése. A brazíliai bahia rózsabors (Schinus terebinthifolius) a brazíliai vagy piros borsfa érett, szárított termése, nem valódi bors, de formája és borsos, egzotikus ízvilága miatt nagyon jó kiegészítője a borskeverékeknek. A nepáli vad szecsuáni bors (Zanthoxylum armatum) vagy timur bors szintén egy álbors, egy abszolút ritkaság a Himalája érintetlen erdőiből.

A malabár felföldi fekete bors illóolaj tartalma szignifikánsan magasabb, mint általában a fekete borsoké, komplex fás, fenyős, földes aromavilága ettől is egyedi, friss gyümölcsös tónusai intenzívebbek. A liofilizált malabár felföldi zöld bors nemcsak gyönyörű élénkzöld színével, hanem egyedi aroma profiljával is kitűnik: ugyan kevésbé komplex, mint a fekete, cserében viszont lágyabb és gyümölcsösebb, friss, könnyű, virágos és citrusos aromák jellemzik. Az indonéz hosszú bors meglepően sokrétű: virágos-földes meleg ízei édeskés gyömbér, szerecsendió, fahéj, kardamom tónusokkal vegyülnek. A jávai kubébabors illata szegfűborsra emlékeztet, íze ugyan hasonlít a fekete borséhoz, de sajátos tónusokkal egészül ki: meleg, balzsamos, fűszerességébe mogyoró, eukaliptusz, ánizs és menta tónusok vegyülnek.

A három álbors közös vonása, hogy mindegyik rendkívül aromás és összetett ízvilágú: a szegfűbors erős, testes, egyszerre érezhető benne a fahéj, szerecsendió, szerecsendió-virág, szegfűszeg és bors; a rózsabors aromás, édeskés, virágos, gyümölcsös, citrusos ízei borsos és borókabogyóra emlékeztető tónusokkal keverednek; a nepáli vad szecsuáni bors fűszeres, virágos és fás alapízeire grapefruit és yuzu tónusok épülnek.

A fekete- és a zöld bors, ill. a kubébabors és a hosszú bors csípőssége hasonló minőségű éles, erős, intenzitásukban térnek el mindössze, a nepáli vad szecsuáni borsé teljesen más, bizsergető és zsibbasztó, a szegfűbors és a rózsabors pedig fűszeres, pikáns, csípősnek nem nevezhető.

 

Felhasználás

Izgalmas lehet asztali fűszerként, az őrlemény színkavalkádja nagyon jól mutat az ételeken, minden daráláskor kicsit másmilyen, mindig új életet ad a megszokott fogásainknak (pl. saláták, tészták, rizses ételek, krémlevesek, zöldségpürék).

Próbáljuk ki milyen fehér húsokhoz, nehéz, vörös húsokhoz, bárányhoz, vadhúsokhoz, halakhoz, tenger gyümölcseihez, nehéz pörköltekhez, grill vagy barbecue fűszerként, önmagában vagy más fűszerekkel keverve. Szórjuk sült vagy párolt zöldségekre, salátákra, sajtokra, friss gyümölcsökre, gyümölcssalátákra, keverjük el levesekben, szószokban, mártásokban, dresszingekben, lekvárokban, gyümölcs kompótokban és -szószokban, chutneykban.

Használjuk ízesítésre: páclevekben, marinádokban, alkoholos italokban, ecetben, olajban, szirupokban.

Kísérletezzünk vele, mint desszertbors: adjuk süteményekhez, fondantokhoz, krémekhez, panna cottá-hoz, fagylaltokhoz, szorbékhoz, csokoládés desszertekhez.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, érdemes egész borsból álló keveréket vásárolni, csak közvetlenül a felhasználás előtt darálni, illetve a főzés végén hozzáadni az ételhez, mielőtt levennénk/miután levettük a tűzről.

Az összetevőkről

 

Összetétel

malabár felföldi fekete bors (Piper nigrum), malabár felföldi zöld bors (Piper nigrum), indonéz hosszú bors (Piper retrofractum), jávai kubébabors (Piper cubeba), honduraszi szegfűbors (Pimenta dioica), brazil rózsabors (Schinus terebinthifolius), nepáli vad szecsuáni bors (Zanthoxylum armatum)

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, szóját, gluténtartalmú gabonaféléket is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

A rózsabors kesufélékkel való rokonsága miatt allergiás reakciót válthat ki azoknál, akik a kesudióra vagy pisztáciára allergiásak!

 

Tárolás: Mivel mindegyik bors aromája illékony, az ízanyagok halványodnak, ha hosszasan éri a fény, érdemes egészben, lehetőleg sötét színű tárolóban, légmentesen lezárva tárolni.

Származási ország: Németország

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!