Hosszú bors egész

Long pepper

Ez a termék jelenleg nem kapható

A termék adatai

Kiszerelés: 40 g
Bruttó egységár: 24 500 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Bengáli borsként/pippaliként is ismert hosszú bors (Piper longum) Indiából. A borsfélék (Piperaceae) családjába tartozik, valódi borsnak minősül, a fekete bors közeli rokona. Már a görögök és rómaiak is használták, de a középkorban a fekete bors háttérbe szorította.

Egy virágzó kúszónövény tüskés, hosszúkás (2-4 cm), barkaszerű termése.Hasonlít egy pici, nyúlánk fenyőtobozhoz, amelyen rengeteg mákszem nagyságú gyümölcs van. Éretlenül, zölden szedik le, majd szárítják.

Barnás-fekete, csípősebb (magas piperin tartalom), mint a fekete bors, de nem olyan éles. Aromája is hasonlít, de komplexebb - mint amilyen egy fűszerkeverék: virágos-földes meleg ízek édeskés gyömbér, szerecsendió, fahéj, kardamom tónusokkal vegyülnek.

 

Felhasználás

Az indiai és nepáli konyha használja leginkább, de Indonéziában és Malajziában is kedvelt fűszer, és bizonyos mértékig Afrikában is használják, az etióp berber fűszerkeverékben, ill. a hagyományos etióp húspörköltekben, a wat-okban.

Indiában és Nepálban lencse dálokhoz, curry-khez, Indiában rasam-hoz (sűrítés nélküli, fűszeres leves), bárány nihari-hoz (indiai pörköltféle),  pickle/achar-hoz használják; fontos ajurvédikus gyógynövény.

Édeskés csípőssége illik a dél-ázsiai stílusú sült húsokhoz.

BBQ dörzsfűszerkeverék részeként bárányhoz, sertéshez, marhához nagyon jó. Illik a vadpörköltekhez, vaddisznó, őz, szarvas.

Kitűnő gombához, articsókához, spárgához, zöldségpürékhez, kecskesajtokhoz és mindenféle karakteres ízű sajthoz, édes ételekhez, szószokhoz, (boralapú, tejszínes stb.), marinádokhoz, salátákhoz, salátaöntetekhez, levesekhez. Belefőzhetjük levesekbe, alaplevekbe, mártásokba, pörköltekbe, ilyenkor darabokra kell törni, hosszabban főzni, hogy ízvilága kibontakozzon, és megfelelően átjárja az ételt.

Fűszerezzünk hosszú borssal gyümölcssalátákat, friss gyümölcsöket (körte, eper, cseresznye, ananász); keverjük el fagylaltokban (pl. eperfagyi, mangó szorbé, vaníliafagyi, csokifagyi, stb.), csokoládés desszertekben, italokban, mint pl. a Bloody Mary.

Nagyon finom porrá tört/őrölt bors: minél finomabb szemcséjű, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.
Durvára tört bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

Hogy aromáit, illóanyagait minél inkább megőrizze, egész borsot vegyünk, csak közvetlenül a felhasználás előtt törjük, illetve az ételhez csak a főzés végén adjuk hozzá, mielőtt levennénk a tűzről.

Hossza és keménysége miatt nem lehet kézi borsőrlőben darálni, de megőrölhető elektromos fűszerőrlőben, összetörhető mozsárban, vagy reszelhető, mint a szerecsendió.

 

Más fűszerekkel való társítás

Használható fekete bors helyett, ha egy kicsit édesebb, fűszeresebb végeredményt szeretnénk elérni.
Egy összetettebb ízhatás érdekében, kombináljuk olyan fűszerekkel, amelyek tónusai fellelhetők a hosszú borsban, mint pl. gyömbér, szerecsendió, fahéj, kardamom, vagy amelyek jól kiegészítik egymást, mint pl. a tonkabab, vanília.

Az összetevőkről

 

Összetétel

hosszú bors (Piper longum)

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonafélét, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, vegyünk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: India

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!