Hosszú bors öko

Long pepper ecologic

Ár:
980Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 40 g
Bruttó egységár: 24 500 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Indonéz hosszú bors (Piper retrofractum), más néven jávai hosszú bors vagy Cabe Jawa. Külsőre hasonlít az indiai hosszú borsra (Piper longum), ugyanis ennek egy másik fajtája, csak némileg kisebb méretű. A borsfélék (Piperaceae) családjába tartozik, valódi borsnak minősül, a fekete bors közeli rokona. Már a görögök és rómaiak is használták, de a középkorban a fekete bors háttérbe szorította.

Egy virágzó kúszónövény tüskés, hosszúkás (2-4 cm), barkaszerű termése. Hasonlít egy pici, nyúlánk fenyőtobozhoz, amelyen rengeteg mákszem nagyságú gyümölcs van. Éretlenül, zölden szedik le, majd szárítják.

Barnás-fekete, csípősebb (magas piperin tartalom), mint a fekete bors, de nem olyan éles. Aromája is hasonlít, de komplexebb: mint amilyen egy fűszerkeverék. Virágos-földes meleg ízek vegyülnek az édeskés gyömbér, szerecsendió, fahéj, kardamom tónusokkal. Kicsit enyhébb, mint az indiai hosszú bors, némileg édeskésebb, gyümölcsösebb.

 

Felhasználás

Az indonéz konyha gyakran használja a hagyományos bumbus-ba (a különböző curry fűszerpaszták).

Édeskés csípőssége illik a dél-ázsiai stílusú sült húsokhoz, az indiai lencse dálok, curry-k, rasam (sűrítés nélküli, fűszeres leves), bárány nihari (indiai pörköltféle), pickle/achar fűszerezéséhez.

BBQ dörzsfűszerkeverék részeként bárányhoz, sertéshez, marhához nagyon jó. Illik a vadpörköltekhez, vaddisznó, őz, szarvas.

Kitűnő gombához, articsókához, spárgához, zöldségpürékhez, kecskesajtokhoz és mindenféle karakteres ízű sajthoz, édes ételekhez, szószokhoz, (boralapú, tejszínes stb.), marinádokhoz, salátákhoz, salátaöntetekhez, levesekhez. Belefőzhetjük levesekbe, alaplevekbe, mártásokba, pörköltekbe, ilyenkor darabokra kell törni, hosszabban főzni, hogy ízvilága kibontakozzon, és megfelelően átjárja az ételt.

Fűszerezzünk hosszú borssal gyümölcssalátákat, friss gyümölcsöket (körte, eper, cseresznye, ananász); keverjük el fagylaltokban (pl. eperfagyi, mangó szorbé, vaníliafagyi, csokifagyi, stb.), csokoládés desszertekben, italokban, mint pl. a Bloody Mary.

Használható fekete bors helyett, ha egy kicsit édesebb, fűszeresebb végeredményt szeretnénk elérni.

Nagyon finom porrá tört/őrölt bors: minél finomabb szemcséjű, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.
Durvára tört bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

Hogy aromáit, illóanyagait minél inkább megőrizze, egész borsot vegyünk, csak közvetlenül a felhasználás előtt törjük, illetve az ételhez csak a főzés végén adjuk hozzá, mielőtt levennénk a tűzről.

Hossza miatt nem lehet kézi borsőrlőben darálni, de megőrölhető elektromos fűszerőrlőben, összetörhető mozsárban, vagy reszelhető, mint a szerecsendió.

 

Más fűszerekkel való társítás

Egy összetettebb ízhatás érdekében, kombináljuk olyan fűszerekkel, amelyek tónusai fellelhetők a hosszú borsban, mint pl. gyömbér, szerecsendió, fahéj, kardamom, vagy amelyek jól kiegészítik egymást, mint pl. a tonkabab, vanília.

Az összetevőkről

 

Összetétel

hosszú bors (Piper retrofractum) ökológiai termesztésből

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, szóját, gluténtartalmú gabonaféléket is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, vegyünk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: Indonézia

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!