Kerala felföldi bors öko

Kerala highland jumbo black pepper

Ár:
980Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 50 g
Bruttó egységár: 19 600 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Extra minőségű, óriás fekete bors (Piper nigrum), ökológiai termesztésből. Különösen nagyszemű, min. 4,75 mm-es átmérővel. A délnyugat-indiai Kerala állam Wayanad hegyvidékén terem. Helyi törzsi közösségek termesztik, szedik, válogatják és szárítják.

Mint fekete bors, rendelkezik az összes erre jellemző általános tulajdonsággal, mégis, specifikus jegyei miatt egy egyedi bors-ritkaság.

Csokoládébarna színű, intenzív és komplex aromájú, diós és gyümölcsös árnyalatokkal. Tüzes, nagyon csípős.

 


Felhasználás

Bármilyen ételhez használhatjuk, amelyet fekete borssal fűszereznénk, de érdemes inkább olyan ételekkel kombinálni, ahol a koncentrált fekete bors ízvilág ragyoghat.

Kitűnő fűszer minőségi marhasültekhez, sült/grillezett halakhoz és tenger gyümölcseihez, tanyasi csirkéhez (pl. citromos-fekete borsos csirke), kecskesajtokhoz, szószokhoz, csokoládés vagy vaníliás desszertekhez, salátákhoz.

Egész fekete borsot akkor tegyünk az ételbe, ha azt sokáig kell főzni, vagy sokáig állhat, és van idő arra, hogy íze, aromája átjárja az ételt.

Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.

Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

Hogy aromáit, illóolajait és csípősségét minél inkább megőrizze, egész borsot vegyünk, csak közvetlenül a felhasználás előtt daráljuk/törjük, illetve az ételhez csak a főzés végén adjuk hozzá, mielőtt levennénk a tűzről. Az előre őrölt fekete bors csak a csípősséget fokozza.

 

Más fűszerekkel való társítás

Ha komplex, telt csípősséget szeretnénk kihozni a fekete borsból, társítsuk csilipaprikával, mustármaggal, szecsuáni borssal vagy gyömbérrel. Ha a fás, fenyőízű árnyalatokat akarjuk hangsúlyozni, kombináljuk babérlevéllel, fekete kardamommal és szerecsendióval. Ha citrusosságát szeretnénk kiemelni, használjuk kardamom, kurkuma vagy koriander mellett.

Az összetevőkről

 

Összetétel

fekete bors (Piper nigrum)

 

Allergének

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonafélét, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, használjunk és tartsunk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: India

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!