Malabár tigris bors zöld fagyasztva szárított

Green malabar tiger pepper

Ár:
950Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 20 g
Bruttó egységár: 47 500 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Exkluzív minőségű zöld bors (Piper nigrum), más néven malabár felföldi zöld bors / malabár hegyvidéki zöld bors / zöld tigris bors.

Egy szigorúan védett természetvédelmi területen, a délnyugat-indiai Kerala állam Wayanad hegyvidékén terem, tiszta és érintetlen környezetben. Hozama nagyon alacsony, de aroma anyagai, illóolaj tartalma szignifikánsan magasabb, mint a legtöbb borsfajtánál.

A borsfélék (Piperaceae) családjához tartozó kúszónövény csonthéjas termése, akárcsak a fekete, vörös és fehér bors. A fűszerbogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le őket. Ennek megfelelően különböző az ízük, és különböző a fűszer feldolgozásának módszere is.

A zöld borsot éretlenül, zölden szedik le, egészen korai szakaszban, amikor még nagyon zsenge. Hogy a fermentálódást megakadályozzák, és a szemek zöld színét megőrizzék, gőzölik/főzik, majd pedig vákuumban magas hőmérsékleten, gyorsszárítással dehidratálják, vagy pedig liofilizálják (fagyasztva szárítják). Ezt a zöld borsot liofilizálták, így a szemek megőrizték sima, kerek alakjukat, élénk zöld színüket. A kíméletes szárítás miatt íze alig változik, ha rehidratáljuk, ez áll legközelebb a friss zöld bors textúrájához, aromájához.

Lágyabb és gyümölcsösebb, friss, könnyű, virágos és citrusos aromák jellemzik, kevésbé komplex, mint a fekete bors. A legkevésbé csípős bors a fekete, vörös és fehérhez képest. Állaga kicsit puhább, de azért darálható. Van, amikor áztatják, majd belemorzsolják az ételbe, vagy pedig az áztató folyadékkal együtt adják hozzá valamilyen szószhoz.

 

Felhasználás

30 perces langyos vizes áztatás rehidratálja a borsot, ami után már használható friss bors helyettesítésére az ezt igénylő recepteknél.

A francia-, kreol-, thai-, indonéz- és indiai konyha használja, fűszerezésre és ízesítésre, frissen és szárítva, vagy rehidratálva.

A legcélszerűbb olyan ételekkel kombinálni, ahol az aromás lágysága érvényesülni tud, és ahol túl sok lenne a fekete bors csípőssége. Különösen jó a nagyon friss vagy gyümölcsös ízvilágú ételekhez.

Egész zöld borssal készül a hagyományos francia zöld bors steakszósz, a steak au poivre kísérője, de más, könnyű, tejszínes szószokhoz is fantasztikus, mivel a folyadékban a bors újra rehidratálódik, és egy zsenge aromás, enyhén csípős fűszerbogyó lesz belőle, amely igazából egészben isteni. A borskéregben sült hal egyik bors-összetevője a durvára tört fekete-, fehér- és rózsabors mellett.

Kitűnő salátákhoz, párolt zöldségekhez, salsákhoz, szárnyasokhoz, marhahúshoz, vadhúshoz, terrine-hez, pástétomokhoz, tenger gyümölcseihez, levesekhez, tofuhoz, sajtokhoz, tésztákhoz.

Jó választás eper, körte, ananász, mangó fűszerezésére, gyümölcs alapú desszertekhez.

Egész bors: legalább fél órát kell főzni folyadékban, hogy megfelelően rehidratálódjon, és egészben fogyasztható legyen.
Durvára tört/őrölt bors: akkor használjuk, ha a borsot független alkotóelemnek tekintjük.
Nagyon finomra őrölt bors: minél finomabbra őröljük, aromája annál intenzívebben ötvöződik az étellel.

 

Más fűszerekkel való társítás

A kreol konyha jól ismert borskeverékében zöld-, fekete-, fehér-, vörös borsot és szegfűborsot társítanak. Barbecue fűszerkeverékhez is hozzáadható.

A francia konyha sajátos kombinációja a vanília-zöld bors kombó.

 

Tárolás

Mivel aromája illékony, ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, érdemes egész borsot tartani, légmentesen lezárva tárolni, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Az összetevőkről

zöld bors (Piper nigrum)

 

ALLERGÉNEK: Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Származási ország: India

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!