Nepáli vad szecsuáni bors

Nepalese wild szechuan/sichuan pepper

Ár:
980Ft
db

A termék adatai

Kiszerelés: 40 g
Bruttó egységár: 24 500 Ft/kg

A termékről

 

Termékleírás

Nepáli vad szecsuáni bors (Zanthoxylum armatum/alatum), más néven timur/timut bors vagy grapefruit bors. A rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó cserje termése, akárcsak a kínai szecsuáni-, badrang-, andaliman- és butáni citromos bors. Álbors, egy vadon termő szecsuáni változat.

Abszolút ritkaság, a Himalája Mahábharát hegységi érintetlen erdőkből. Tengerszint fölött kb. 2000 méter magasan terem vadon, kézzel szedik le, amikor beérik, napon szárítják, amíg szétnyílik és színe sötétbarnára vált. Belül egy kis fekete mag található, amely kicsit kesernyés. A magok általában kihullnak, a többit eltávolítják, de előfordul, hogy marad néhány, ezt érdemes kidobni.

Íze jelentősen eltér a szecsuáni borsétól, sokkal aromásabb, a szemek is kisebbek és sötétebbek, zsibbasztó, bizsergető csípőssége kifejezetten élesebb. A sanshool vegyületeknek köszönhető egyedi csípőssége egészen más érzet, mint amilyent a chili vagy a fekete bors erőssége ad.

A nagyon aromás, meleg, fűszeres, virágos és fás alapízeire grapefruit és yuzu tónusok épülnek, aromája hosszan megmarad a szájban.

 

Felhasználás

A dél-nepáli konyha majdnem minden ételéhez használja, egy nagyon fontos fűszer, hiszen itt nem sok minden terem. Ikonikus ezek közül: momo (hússal/zöldséggel töltött dimsum), amelyhez timur borsot használnak többek között; csípős szecsuáni borszósszal készített nepáli stílusú stir fry-ok; thukpa (tésztaleves); curry-k; különféle chutney-k és pickle.

A szecsuáni konyha remekeit is el lehet készíteni timur borssal, a szokásos szecsuáni bors helyett.

Kitűnően kiegészíti a kreol konyha ételeit (pl. rougail kolbász, kókuszos csirke).

A francia konyha nagy klasszikusait is feldobja, mint pl. a pot-a feu (francia marhapörkölt), blanquette (fehér hússal készített ragu fehér mártásban), ratatouille (francia pörköltszerű zöldséges étel), stb.

Nagyon jó párosítás tenger gyümölcseivel (halak, kagylók, rákfélék), fehér húsokkal (pl. csirke fricasse), kacsával, carpaccio-val, zöldséges- (pürék, mint pl. spárga, articsóka, burgonya vagy serpenyőben sültek), tojásos-, paradicsomos alapú-, ill. wokban készült ételekkel.

Használható szószokban, pácokban, mártásokban, marinádokban, dörzsfűszer (szárazpác) részeként, készítsünk fűszeres-borsos olajat vele.

Szórjuk friss gyümölcsre (citrusfélék, ananász, mangó, eper, barack), gyümölcssalátákra, keverjük el kompótokban, dzsemekben, gyümölcs szorbéban/fagylaltban, gyümölcsszószokban.

Kitűnő süteményekhez, fondantokhoz, krémekhez, panna cotta-ban elkeverve, csokoládés desszertekhez.

Durvára törve, őrölve vagy egészben is használható, az ételre rászórva vagy belefőzve.

FONTOS: Ha túl sok borsot használunk, az étel keserű lesz. Pirítsuk meg szárazon, elősegíti az újabb vegyületek felszabadulását. Ne főzzük túl sokáig, mert aromája elhalványodik.

 

Más fűszerekkel való társítás

Készítsünk saját borskeveréket, keverjük bátran különleges, ínyenc borsokkal.

Ha a virágos/fás árnyalatokat akarjuk fokozni, kombináljuk korianderrel vagy fahéjjal. Ha citrusos ízeit szeretnénk komplexebbé tenni, indiai citromfű mellett használjuk.

Ízvilága nagyon jól illik a zöld kardamomhoz, fekete kardamomhoz, fekete köményhez, kurkumához, tonkababhoz, gyömbérhez.

Az összetevőkről

 

Összetétel

nepáli vad szecsuáni bors (Zanthoxylum armatum/alatum)

 

Allergének 

Ez a termék tejport, földimogyorót, dióféléket, zellert, mustárt, szezámmagot, gluténtartalmú gabonaféléket, szóját is csomagoló üzemben készült, emiatt  ezen allergéneket nyomokban tartalmazhatja.

 

Tárolás: Mivel aromája illékony, és ízanyagai halványodnak, ha hosszasan éri a fény, vegyünk inkább egész borsot, tároljuk légmentesen lezárva, lehetőleg sötét színű tárolóban.

Származási ország: Nepál

Hasonló termékek

A kiválasztott termék a kosárba került!